Historia

Jan Thörnblom Niklas Adolfsson Ulf Hansen Thomas Krohn

I begynnelsen

Historien om Ultima Thule börjar i stålstaden Oxelösund i slutet av 70-talet. Punkvågen har drabbat stan med kraft och band dyker upp, ombildas och försvinner ständigt. Janne Thörnblom får via sin nyfikenhet på den nya stilen kontakt med Ulf Hansen och Thomas Krohn som spelar i bandet Ugly spots. Samtidigt har gitarristen Nicklas Adolfsson från Buskhyttan ett punkband vid namn Död lag. Än har dock inte de båda bandens medlemmar kontakt med varann annat än genom gemensamma vänner. Janne Thörnblom tillfrågas så småningom om att bli medlem som gitarrist i Ugly spots efter en provspelning. Första framträdandet med Janne i bandet sker 1982. På sång framträdde ”Pesten” Rutström.

Nicklas kom i kontakt med Ulf, Thomas och Janne vid en gemensam spelning för IOGT-NTO i Nyköping där Död lag agerade förband åt Ugly spots. Texterna var vid den här tiden typiska för punken med låttitlar som Kärnkraft och Arbetslös. Utanförskapet och ett sorgelöst liv med fester och konserter var grunden i livsstilen.

I England hade en ny stil inom punken utvecklats som kallades Oi! Stilen var något aggressivare än punken och hade ofta patriotiska texter. Anhängarna kom främst ur arbetarklassen och den nya stilen innebar kortklippt hår och proper klädsel. I efterhand har det kommit att betecknas som den andra Skinheadvågen. Även medlemmarna i Ugly spot anammade den nya stilen och en efter en blev man Skinheads istället för punkare. Patriotismen slog igenom i musiken och något unikt i svenskt musikliv hade inletts. Namnet Ugly spots ansågs ej längre representera den nya stilen och via en äldre bror till en av bandmedlemmarna fick man namnet Ultima Thule som är latin och betyder ungefär ”yttersta norden”.

forsta-thule

Första uppsättningen av Ultima Thule. Ulf, Janne, Bruno, Tomas

Sex låtar repas in: Nationalsången, Vikings, Misunderstanding, Friday evening, Sverige Sverige fosterland och Engelbrektsmarschen. Under en helg spelar man in i Studio svängrummet i Nyköping och kassettbanden börjar spridas över riket. Vi skriver nu 1983 i almanackan. Samtidigt börjar organisationen BSS – Bevara Sverige Svenskt att växa och synas i media. Med inspiration från engelska National Front som nått framgångar med band som Skrevdriver och Ovaltinees börjar även BSS leta efter band i Sverige som spelar patriotisk musik. Det enda band man känner till var Ultima Thule och en kontakt tas för att erbjuda finansiering av en skiva, bandet är inte sena att tacka ja. Att det här skapades en politisk koppling är inget man reflekterar över. Vid årsskiftet 1984-85 ges EP: n Sverige Sverige fosterland ut i 2000 exemplar.

Splittring och återfödsel

Efter ett fåtal livespelningar börjar bandmedlemmarna dra åt skilda håll och Janne och Tomas lämnar bandet för att försöka sig på Rockabilly. Ulf och Bruno fortsätter ännu en tid med andra medlemmar och under hösten 1985 kontaktar man Nicklas Adolfsson som värvas till bandet. Åren går och runt 1990 får bandet reda på att det tyska skivbolaget Rock o Rama planerar att släppa en LP skiva med bandets alla låtar, Hurra för nordens länder. Ulf kontaktar Janne för att fråga om han har något emot att skivan ges ut. Det har han inte och bandet träffas en kväll hemma hos Janne för att prata gamla minnen. En återförening äger så rum och en ny entusiasm väcks hos bandet. Bruno tillfrågas men tackar nej.

I brist på replokal övar bandet in en rad nya låtar hemma hos Ulf Hansen. De första låtarna som skrevs var Ragnarök och Ensamt öga. Under sensommaren 1990 åker Janne till Libanon på FN tjänst och under tiden skaffar de andra medlemmarna nya instrument och ordnar en replokal. Fler låtar skrivs och skickas till Janne i Libanon på kassettband för textskrivande. Vid hemkomsten går bandet in i Studion och spelar in albumet Svea hjältar. Tack vare ett gememsamt banklån på 50 000 kronor kan man ge ut sina alster på LP. Ett franskt skivbolag ger snart också ut Svea hjältar på CD. Skivan sprids bland vänner och bekanta och lokaltidningen skriver i positiva ordalag om bandets återförening. När så skivbutiker i Nyköping och Stockholm börjar sälja skivan tar det fart på allvar.

jannesoldat-195x300

Janne under sin FN-tjänst i Libanon 1990 där texterna till Svea hjältar skrevs

Genombrott och mediahets

Med intäkterna från Svea hjältar spelas album nummer två, För fäderneslandet, in och det mottas med jubel av lyssnarna. 1993 får bandet frågan om man vill köpa studio Svängrummet. Sagt och gjort, Studio svängrummet kommer hädanefter att kallas Studio Valhall.

I november 1993 kommer det fjärde albumet Vikingabalk ut i butikerna runt om i landet. Ultima Thule har fått kontakt med en rikstäckande distributionskedja och nu börjar saker och ting att hända på allvar. En dag ringer självaste Bert Karlsson och efter ett antal samtal och möten enas man om ett avtal som båda parter är nöjda med. Ultima Thules krav är att behålla samtliga rättigheter till musiken medan Bert står för distribution och marknadsföring.

annons

Nyheten att Bert Karlsson skrivit kontrakt med Ultima Thule slår ner som en bomb i mediasverige. En smutkastningskampanj av aldrig tidigare skådat slag inleds. Bandet går med på att medverka i en dokumentär som ska handla om olika ungdomskulturer. Medverkar gör Ultima Thule och hiphopparna i Latin Kings med en ung arg Dogge Doggelito som frontman. Bandet svarar sanningsenligt på reporterns frågor men vad man inte känner till är att dokumentären skulle heta Rasist, javisst! Reportaget vinklades kraftigt och man gör sken av stora motsättningar mellan grupperna. Ultima Thule är plötsligt utnämnda till både rasister och nazister…

Hetsen i media antar närmast overkliga proportioner. Bandet toppar löpsedlarna dagligen och intervjuerna avlöser varandra i Nyhetsmorgon med Bengt Magnusson på TV 4, i efter tre på P3, frukost TV, Slitz, Café m.fl. Konserten på fryshuset hösten 1993 bevakas av otroliga fjorton tv-team och 117 journalister. Under konserten får bandet ta emot varsin guldskiva för 50 000 sålda exemplar av För fäderneslandet. I studion får man besök av Janne Josefsson med dold mikrofon som fått veta av Thules granne att någon sett på filmen Romper Stomper i deras lokaler, vilket får den gode Josefsson att ana nazister i mossen.

”Avslöjandena” om bandmedlemmarna duggar tätt. Någon har varit medlem i Sverigepartiet som sedermera blev Sverigedemokraterna. Mycket annat står dock inte att finna men det räcker för att få sparken från skivbolaget EMI. Man har dock åstadkommit något som ingen annan lyckats med. Ett tag ligger tre Ultima Thule album samtidigt på topplistan skivtoppen och man säljer ett tag  mer än giganter som Nirvana och 4 non blondes i Sverige.

På turné

Bandets framgångar innebär givetvis att man vill ge sig ut på turné land och rike runt. Att genomföra en spelning visar sig dock allt annat än lätt. En stor del av arrangörerna mord- och bomhotas av vänsterextremister. Kommunen går i flera fall in och stoppar spelningar av rädsla för kravaller. Lokalerna varierar mellan allt från gymnastiksalar till restauranger och utomhusspelningar. På varje ort har lokalpressen hetsat upp stämningen och i Vetlanda håller man förbön i kyrkan och uppmanar butikerna att hålla stängt. Kvalitén på spelningarna varierar beroende på bandets form och alkoholintag, publiken var dock alltid nöjd och bråk är mycket sällsynt. Det stora antalet poliser som kommenderats ut på spelningarna sitter ofta vid sidan om och konstaterar att det inte är värre än vilken lördagskväll som helst.

Ultima Thules musik har redan under 80-talet letat sig utanför landets gränser och naturligtvis vill man även förära sina utländska lyssnare spelningar. Efter turnén 93-94 har det blivit allt svårare att anordna spelningar i Sverige. Tyskland blir första utrikes anhalt med Dresden som mål i februari 1996 där man spelar med det tyska bandet Rabauken. Trots att bandet spelat in engelska versioner av sina mest kända låtar på skivan Once upon a time föredrar även utlänningarna att Janne sjunger på svenska. Samma vår spelar man även i Belgien tillsammans med Headcase och Section 5. Under sommaren är det dags för Tyskland igen och denna gång spelar Thule i staden Coburg inför ca 2000 personer. På denna resa har man sällskap av bandet Midgårds söner från Stockholm. Även Frankrike får besök av Ultima Thule och i Paris har man ett tag en fanclub.

paris-300x297

Turné i Frankrike

I maj 1997 besöker bandet grannlandet Finland och Helsingfors tillsammans med Heroes från Borås och 1999 är det dags för en tredje tysklandsresa där även Heroes medverkat. Samma år spelat man också utanför Venedig i Italien.

Spelningarna i Sverige begränsas under slutet av 1990-talet till festivalen Holmgång som anordnas av musikföreningen Kazoo utanför Borås. Den största anordnas 1999 och där gör bandet Hel sin första spelning. Andra band som spelar är tyska Kampzone och göteborgsbandet Riot. Enstaka spelningar på hemmaplan och på MC-klubbar förekommer också. Sommaren 2001 anordnas minifestivalen Sensommarblot i Nyköping med Ultima Thule, Hel och Soypooh. Festivalen som hålls på Kuggnäs motorgård kommer att bli årligen återkommande och döps sedermera om till Kuggnäsfestivalen. Ultima Thule har spelat på festivalen ungefär vartannat år under 2000-talet. 2007 firar man 25 år som band med en bejublad spelning inför närmare 2000 personer.

Bomben

I februari 2000 totalförstörs Ultima Thules studio i ett bombattentat. Originalinspelningar, målningar och instrument samt studioutrustning för miljonbelopp går upp i rök. Attentatet kom aldrig att klaras upp men vänsterextrema grupper beskriver det som en aktion mot bandet på olika hemsidor på internet. Tv 3 gör ett inslag om händelsen i programmet Efterlyst som inleds med att programledaren Hasse Aro ursäktar sig med att man ”ibland tvingas ta upp även såna här brott.” Att offren denna gång var politiskt inkorrekta kan inte passera utan kommentar. Bandet står efter branden vid ett vägskäl. Ska man fortsätta eller lägga ner? Att börja om från början skulle bli en enorm uppgift och ingen vill längre hyra ut lokaler till gruppen. På hemsidan läggs en gästbok ut för att fans ska kunna skriva uppmuntrande ord. Efter bara några dagar har webmaster tvingats lägga upp nya gästböcker med jämna mellanrum och tusentals lyckönskningar och böner om att fortsatte spela strömmar in från hela världen. Det finns inte längre några alternativ, man kan inte ge upp nu!

En tillfällig lokal hyrs i Oxelösund och under hösten 2000 påbörjas bygget av en ny studio några mil utanför Nyköping. Den första Thuleskivan som spelas in i nya studion är Resa utan slut som kom 2001.

brand6

Den nya tiden

Internets enorma genombrott gör att skivförsäljningen minskar kraftigt. Musiken får visserligen en större spridning men nya band har ofta inte råd att spela in en skiva på grund av den allt mer omfattande nerladdningen. Ultima Thule records tvingas tänka i nya banor och under 2003 grundades No shame som har ett betydligt större utbud av kläder än tidigare. Ultima Thule har redan 1997 experimenterat med sitt sidoprojekt The Headhunters där man spelar mer renodlad Oi! med engelska texter. Tills döden skiljer oss åt är ännu ett nyskapande projekt med gästsångerskor och vackra syntslingor. Ytterligare ett projekt ser så dagens ljus under 2006. Det kallas Hotrod Frankie och bandet spelar här rockabilly och de hårdare kusinerna Hellbilly och Psychobilly. Hotrod Frankie spelar under 2008 in sitt andra album. 2009 beräknas nästa Ultima Thule album släppas och vad framtiden sen bär i sitt sköte återstår att se. Scenen har sina cykler och lyssnare kommer och går. Utan de sanna entusiasterna som anordnar spelningar och spelar in skivor skulle dock inte Vikingarocken ha funnits kvar idag.

Fortsättning följer…

dsc_0005-300x187

Skivsignering under Kuggnäsfestivalen 2007